Çakacak, Uluslararası Bilim Ve Teknoloji Konferansına Katıldı

Vali Özdemir Çakacak, Uluslararası Bilim Ve Teknoloji Konferansına Katıldı

Sağlık Yayın: 03 Ekim 2016 - Pazartesi - Güncelleme: 03.10.2016 19:55:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
1040 okunma
Google News

Vali Özdemir Çakacak, Ankara’da Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da teşrifleriyle gerçekleştirilen ‘Uluslararası Bilim ve Teknoloji Konferansı’na katıldı.

Ankara Sheraton Otel’de düzenlenen Konferansın açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni girdiğimiz hicri 1438 yılının bölgedeki Müslümanlar başta olmak üzere zor günler yaşayan tüm insanlığa daha güvenli, daha huzurlu, daha mutlu bir gelecek müjdelemesini diledi.

2003 yılından bu yana bilim ve teknoloji konusunun Türkiye’nin öncelikleri arasında ilk sırada yer aldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bilim adamlarımızı, mühendislerimizi, teknisyenlerimizi, bu alanda çalışan girişimcilerimizi her fırsatta teşvik ettim, yanlarında bulundum. TÜBA ve TÜBİTAK gibi bilim kuruluşlarımızın faaliyetlerini daima destekledim ve önlerini açmanın çabası içinde oldum. Bilim ve teknoloji çalışmalarının teşviki konusunda yapılan düzenlemeleri özellikle destekledim, kapsamlarının genişletilmesini temin ettim. Türkiye’nin, geçtiğimiz 14 yılda ortaya koyduğu büyük sıçramada, bilim ve teknoloji alanına yaptığımız bu yatırımların önemli payı olduğunu biliyorum” dedi.

Kültürümüzde ilim ve ilim erbabının çok kıymetli olduğunu ifade eden Erdoğan; “Gerek atalarımızın, her biri Cumhurbaşkanlığı forsumuzda birer yıldız olarak temsil edilen çeşitli devletleri kurdukları Orta Asya’dan Hindistan’a kadar uzanan geniş coğrafyada, gerekse de Anadolu ve Balkan bölgesinde, döneminin en büyük bilim, kültür, sanat merkezlerine ev sahipliği yapmış bir milletiz. Bizim medeniyet tarihimizde, Ömer Hayyam’dan Farabi’ye, İbni Sina’dan El Cezeri’ye, İbni Haldun’dan Biruni’ye, Ali Kuşçu’dan Hezarfen Ahmet Çelebi’ye kadar farklı alanlarda dünya çapında isimler vardır. Maalesef, batının bilim ve teknolojide çok büyük ilerlemeler kaydettiği bir dönemde, bilhassa son 200 yılda, biz farklı meselelerle uğraşmaktan bu alanları ihmal ettik. Eksikliklerimizin de, sorumluluklarımızın da farkındayız. Kendimizle birlikte 1,7 milyar nüfusa sahip İslam dünyasının, 300 milyonluk Türk dünyasının da umudu olduğumuzun bilincindeyiz. Bunun için, son devletimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıl dönümü olan 2023 için kendimize, diğer alanlarla birlikte, bilim ve teknolojide de çok önemli hedefler belirledik” şeklinde konuştu.

2002 yılında AR-GE harcamalarının millî gelir içindeki binde 5 düzeyinde olan payını, yüzde 1 seviyesine çıkardıklarını ve 2023 yılına kadar bunu yüzde 3’e çıkarmayı planladıklarını aktaran Erdoğan; inovasyon kültürünün, kurumsal ve bireysel alanda köklü bir şekilde yerleştirilmesinin bir zorunluluk olduğunu, Türkiye’nin ilk etapta, dünya çapında tanınan en az 10 küresel markaya sahip olması gerektiğini vurgulayarak; “ Dünyanın en iyi üniversitelerine, en başarılı bilim insanlarına, en yenilikçi şirketlerine, en üretken araştırma-geliştirme merkezlerine sahip olmadan bunu sağlayamayız” diyerek önümüzdeki dönemde bilim ve teknoloji alanındaki çalışmaların yoğunlaştırılarak hedeflere ulaşılacağına olan inancını dile getirdi.

Erdoğan, MİLGEM (Milli Gemi) projesi kapsamında kendi gemilerini üreten Türkiye’nin, gemi tasarım ve inşası dışında makinesini de üretebilecek konuma gelmesi gerektiğini kaydederek; “Artık Türkiye insansız hava aracını mühimmatlı olarak üretir hâle geldi, bunu başardık. Ve şimdi biz, hem de devlet olarak değil, özel sektör olarak şu anda insansız hava aracımızı mühimmatlı olarak kullanmak üzere inşa ettik ve testler geçti, bırakın testleri artık bunlar operasyonlarda şu anda iş görüyor, bu noktaya geldik” dedi.

Konuşmasında ayrıca mülteci sorunu, terör, 15 Temmuz darbe girişimi, FETÖ, Fethullah Gülen’in iadesi, Birleşmiş Milletler reformu ve Güvenlik Konseyinin yapısının değiştirilmesi konularına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan; konuşmasını, bilim ve teknolojinin gelişmesi konusundaki gayretlerinden dolayı bilim adamlarına teşekkür ederek tamamladı.

Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ve 83 ülkeden 214, Türkiye'den 109 olmak üzere toplam 323 bilim insanının katıldığı 6 Ekim'e kadar sürecek olan konferans kapsamında bilim ve teknolojinin geçmişi, bugünü ve geleceği, enerji üretimi ve yönetimi, nanoteknoloji ve malzeme bilimi, bilişim ve teknoloji politikaları gibi konu başlıklarının ele alınacağı bildirildi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.