Yaşanan Sorunları Bir Kez Daha TBMM Gündemine Getirdi
CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Tarsus'taki afeti ve üreticilerin mağduriyetini bir kez daha TBMM gündemine taşıdı.
CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Tarsus’taki afeti ve üreticilerin mağduriyetini bir kez daha TBMM gündemine taşıdı. Seçer, “Yaşanan bu felaketin ardından mağdur olan çiftçilerimizin karşı karşıya bırakıldığı sorunlar derhal çözüme kavuşturulmalıdır. TARSİM yöneticilerinin mağdur üreticilere gösterdiği tavır asla kabul edilemez” diye konuştu.
Seçer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesinde 30-31 Mart tarihlerinde Tarsus’ta yaşanan ve binlerce dönümlük dikili arazide etkili olan fırtınanın neden olduğu afeti TBMM gündemine taşıdı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden aldığı resmi veriler doğrultusunda soru önergesi hazırlayan Seçer, Tarsus’ta afetin yaşandığı 30 Mart gecesinde en düşük sıcaklığın saat 23.00’de 2.0 °C; 31 Mart’ta ise saat 01:00 ile 03:00’da 1.2 °C olarak ölçüldüğünün tespit edildiğini belirtti. Minimum sıcaklığın -0.1 °C derece ve altında olduğu günlerin “donlu gün” olarak kabul edildiğini vurgulayan Seçer, Genel Müdürlüğün yaptığı belirlemelere göre Tarsus’ta afetin yaşandığı her iki günde de don olayının yaşanmadığının böylece tespit edilmiş olduğunu bildirdi.
“TARSİM yöneticileri ve eksperleri, yaşanan afetin dondan kaynaklandığını iddia ediyor. Oysa Meteoroloji’den aldığımız rapor da ortaya koyuyor ki o günlerde Tarsus’ta don olayı yaşanmamış. Buna rağmen üreticilerimizin poliçelerinde, fırtına teminatı da olduğu halde ve hasarın da saatte 87.84 km esen fırtınadan oluştuğunun belgelenmesine karşın TARSİM eksperleri anlaşılmaz bir tutumla ‘don yaşandığı’ iddiasını sürdürüyor ve sıfır hasar raporları tanzim ederek üreticilerimizi mağdur etmeyi sürdürüyor” diyen Seçer, bu tutumun asla kabul edilemez olduğunu söyledi. “Mahsulünü kaybeden, zor günlerden geçen üreticilerimizin feryadını duyulmasını isteyen?” diye soran Seçer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı ve yetkilileri bir an önce konuya müdahale etmesi konusunda uyardı. CHP’li Seçer, çiftçilerin mağduriyetini giderecek adımları atmak üzere yetkilileri göreve davet etti. Seçer, soru önergesinde Bakan Eker’den şu sorulara yanıt vermesini istedi:
• “Tarsus’ta 30-31 Mart 2014 tarihlerinde yaşanan afete ilişkin olarak TARSİM eksperlerinin don afeti yaşanmamasına karşın bu yönde hasar raporları hazırladıkları iddiası doğru mudur? Doğru ise bunun gerekçesi nedir?
•Tarsus’ta yaşanan felaketten sonra TARSİM eksper ve/veya yöneticilerinin gösterdikleri üreticilerin tepkisine de neden olan tavır hakkında bakanlığınıza ulaşan şikayet bulunmakta mıdır? Bu konuda açılan dava ya da soruşturma bulunmakta mıdır? Var ise sonucu ne olmuştur?
•Yaşanan afet olayında TARSİM’e sigorta yaptıran ve eksperlerin hazırladığı hasar raporlarını uygun bulmayan kaç üretici bulunmaktadır? Sözü edilen talep doğrultusunda kaç yeni rapor hazırlanmış ve sonuçları ne olmuştur?
•Tarsus’taki afetten mağdur olan üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda bakanlığınızın yaptığı/yapacağı girişimler nelerdir?
Son bir yılda, önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde özelde ilçeleri de gösterilmek üzere Mersin, genelde ise Türkiye’de TARSİM ile sigorta yaptıran üreticiler arasında kaç dava bulunmaktadır? Sonuçlanan dava sayısı kaçtır ve sonuçları nelerdir?