28 Eylül 2016 - Çarşamba
Üreticimizin Kredi Kullanırken İzlemesi Gereken Yollar
Yazar - Oğuz Özer
Okuma Süresi: 4 dk.
12010 okunma
Oğuz Özer
oguz@tarsusmerhabagazetesi.com -
Değerli Merhaba Gazetesi ve Tarsushaber okuyucuları,
Bu hafta sizlerle tarımsal kredi kullanımı konusunda birtakım bilgileri paylaşmaya çalışacağım.
Özel bankaların kredi kullandırma konusunda bazı hedefleri vardır. Bu hedefler bazen öyle bir hal almaya başlıyor ki iş çığrından çıkmaya işte o zaman başlıyor.
Tarım bankacılığı ile uğraşan banka personeli banka şube müdürünün de baskısıyla başlıyor tarımla ilgili STK ve köyleri gezmeye. Anlatıyor da anlatıyor. Nakit sıkıntınızı en uygun faiz oranlarıyla biz çözeriz diyorlar.
Aslında onlar için önemli olan köylünün TC kimlik numarası ve yeni tarihli ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) belgesidir. Çok kızmamak gerek o banka personeline. Çünkü sürekli baskı altındalar.
TC kimlik numarası ile borç ödeme skoru olarak bilinen KKB (Kredi Kayıt Bürosu) notunu öğreniyorlar. Böylelikle üreticinin ne kadar borcu var, icra takibi var mı, yüklü kefaleti var mı bunu öğreniyorlar. Sonrasında ÇKS belgesine bakarak o üreticiye ait limit tahsisi gerçekleştiriyorlar.
İşte üreticimizin dikkat edeceği en önemli noktalar burada başlıyor. Üreticinin paraya ihtiyacı yok demiyorum. Var tabii ki. Ancak ne kadar kredi kullanması gerektiğini aslında o ÇKS belgesinden çok üreticinin kendisi çok iyi biliyor.
Örneğin üretici 20 dekar sebze ekiyorsa, bu ekilişin kendisine maliyetinin tarla kirası dahil 35.000 TL, hasatta da eline geçecek paranın yaklaşık 50.000 TL tutarında olacağını bilir. Sezonda fiyatlar iyi giderse bu rakam % 10 fark eder. Üreticimizin kullanacağı kredi eğer öz kaynağı yoksa 35.000 TL yi geçmemeli. İşte hatalar buralarda başlıyor.
Üretici eline aldığı ÇKS belgesi ile en az üç bankadan 35.000 TL alıyor. Yaklaşık 105.000 TL kredi kullandığı para ile hayat standardını yükseltmeye başlıyor. Ev, araba, ziynet eşyası vs. vs. Hasat zamanı eline geçen parayı da kendisinin sanıyor ve onu da başka konularda harcamaya başlıyor.
Ödeme zamanı geldiğinde geçen hafta bahsettiğim durumlar ortaya çıkmaya başlıyor. Üretici gerçekten elindeki imkanlara göre kredi kullanmalı. Faiz oranı konusunda banka ile pazarlık yapmalı. Yatırım konusunda bilen birine mutlaka danışmalı. Ama bu bankacı olmamalı.
Çünkü bankacı arkadaşların hedefleri var. Bu hedefleri mutlaka tutturmak zorunda. Tutturmak için de doğru bilgiyi paylaşmayabilir. Bankacı ilk başta üreticinin duymak istediklerini anlatır. İmzalar atıldıktan sonra artık iş işten çoktan geçmiştir.
Üreticiler devletin verdiği teşvik ve destekleri mutlaka takip etmeliler. Tarım Müdürlükleri bu konularda üreticiye gerekli desteği her zaman vermektedir. Ziraat bankası yıllık % 4 ile kredi kullandırırken, özel bankalar yıllık % 12-15 aralığında kredi kullandırıyorlar.
Dikkat. Devlet ziraat bankası kanalı ile üreticinin ödeyeceği faizi yaklaşık % 60 oranında sübvanse ediyor. Üreticiler bu yazımı okur mu bilemem ama, okuyanlar okumayanlara okutsun ve anlatsın.
Önümüzdeki hafta yine çeşitli örnekler ile bu konuları irdelemeye devam edeceğim. İyi haftalar.
Yorumlar (0)
Tüm Yazıları