28 Eylül 2016 - Çarşamba

BAĞ-KUR BORCU OLANLARA MÜJDE

Yazar - Turgut Durak
Okuma Süresi: 3 dk.
2862 okunma
Turgut Durak

Turgut Durak

turgut@tarsusmerhabagazetesi.com -
Google News

Prim Borcu Bulunan Bağ-Kur (4/b) Sigortalıları ile İlgili Düzenleme yürürlüğe girdi.

Bağ-Kur (4/b) prim borçlarının silinmesi olarak bilinen düzenleme 6645 sayılı torba yasanın 56'ncı maddesinde belirtilmiş ve ilgili hükümde, söz konusu düzenlemeden kimlerin faydalanacağı, süreler, silinen sürelerin ihya edilip edilmeyeceği, silinen sürelere GSS prim borcu tahakkuk edip etmeyeceği gibi birçok husus ayrıntılarıyla açıklanmıştır. .

Bağ-Kur (4/b) Prim Borçlarının Silinmesi Düzenlemesinden Kimler Faydalanabilir?

Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, Kuruma kayıt ve tescilleri yapıldığı hâlde, bu maddenin yayımlandığı ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanlar faydalanabilir. Ayrıca bu durumda olan kişilerin söz konusu prim borçlarını ödememeleri veya ilgili kanunları uyarınca yapılandırmamaları gerekmektedir.

Düzenlemeden Faydalanmak İçin Başvuru Zorunluluğu Var mıdır?

Prim borcu bulunanlar söz konusu borçlarını yapılandırmamaları ve maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde ödememeleri durumunda, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulur ve bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez.

Görüldüğü üzere kişilerin başvuru zorunluluğu bulunmamakta olup, borçlarını ödememeleri veya yapılandırmamaları durumunda kurum tarafından re'sen durdurulmaktadır. .

Durdurulan Sigortalılık Süreleri Tekrar Canlandırılabilir mi?

Sigortalılığı durdurulanlar ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi hâlinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihinde 5510 sayılı Kanunun 80'inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilir. Hesaplanan borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Tebliğ edilen borç tutarının bu süre içinde tamamen ödenmesi zorunludur.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları